Грузинські вина

Слава до грузинських вин прийшла ще за часів Радянського Союзу, коли за пляшками з написом “Кіндзмараулі” або “Сапераві” шикувалися довгі черги. До честі грузин, після розпаду СРСР, вони досить швидко привели виробництво вина в відповідність суворим європейським нормам і в даний час пропонують ще більш якісний продукт.

Особливості виробництва грузинського вина

Фото Грузинські вина

 

У Грузії існує величезна кількість приватних господарств, які мають виноградниками. Їх власники, зібравши урожай, продають його великим виробникам, які потім вже переробляють сировину і розливають вийшло в результаті вино по пляшках. При цьому практично в кожному такому невеликому господарстві існують власні рецепти і технології виготовлення “Цинандалі”, “Гурджаані”, “Ахашені” і багатьох інших сортів вин.

Домашнє вино в Грузії не менш популярне, ніж фірмове і, як правило, може дати фору за якістю та оригінальності букета.

Трохи історії

Культура виноробства в країні НЕ просто обчислюється століттями – існує цілий ряд аборигенних сортів винограду, виросли саме в Грузії. Крім численних археологічних знахідок, серед яких стародавні кам’яні преси, давильні, судини з глини і металу, інтерес викликає ставлення грузинів до виробництва вина. Ще в дев’ятому-десятому століттях в Академії Освіти, організованої в місті Ікалто, був створений спеціальний факультет виноробства.

Центром виробництва вина в Грузії залишається Кахетія, зі своєю унікальною Алозанской долиною. тут виростають сорти винограду “Ркацителі” (Червоний ріг) і “Сапераві”  (Барвник).

В Кахетії існує свій, особливий спосіб виробництва вина. Для бродіння використовуються незвичайні конусоподібні посудини, ємністю 500 декалітрів. Вони закопуються в землю таким чином, щоб горло залишалося на рівні підлоги. Настільки незвичайна форма забезпечує стабільну температуру, рівну 14 градусам за Цельсієм, що ідеально для зберігання.

В даний час в Грузії активно культивуються деякі занедбані при Радянському Союзі сорти винограду, такі як “Цицка” і “Мцване”, з яких можна буде в майбутньому створити вже майже забуті сучасними поколіннями вина. Ведеться робота і з популярними “сапераві” і “Ркацителі”.

Популярні грузинські вина

  • “Алазанська долина” – червоне напівсолодке вино, робиться з сортів “сапераві”, “оджапеші”, “александреулі”.
  • “Ахашені” – червоне напівсолодке вино, робиться з сорту винограду “сапераві”.
  • “Кіндзмараулі” – червоне напівсолодке вино, робиться з сорту “сапераві”.
  • “Кахеті” – біле сухе вино, виробляється з сортів винограду “Мцване” і “Ркацителі”.
  • “Напареулі” – червоне сухе вино, робиться з сорту винограду “сапераві”. & nbsp;
  • “Тбілісурі” – напівсухе біле вино, робиться з сорту “Мцване” і “Ркацителі”.
  • “Хванчкара” – основою для цього напівсолодкого вина служить виноград сортів “Муджуретулі” і “Александроулі”.

Кожному вину притаманний свій неповторний смак і букет, який не дасть його сплутати з жодним іншим, навіть зробленим з того ж сорту винограду.

 

 

Написати коментар