Канадський віскі

Канадський віскі далеко не настільки популярний як шотландський, американський або навіть японський, однак і у нього є достатня кількість шанувальників. Основна їх частина проживає на території Канади, де і використовується понад половини місцевого віскі. Однак навіть на полицях вітчизняних магазинів не складе великих труднощів знайти пляшку, розлиту в далекій північній країні.

Історія появи канадського віскі

В Канаді віскі з’явився разом з першими переселенцями. Через досить суворого місцевого клімату, міцний алкогольний напій був просто життєво необхідний. Завозити його з інших країн і, зокрема, з сусідніх американських штатів було недешево. Стало необхідним створити власну альтернативу. Спочатку в Квебеку пробували робити ром, однак, після поява шотландців і переходу Канади під Англійська протекторат, поступово стали з’являтися і перші винокурні. До середини дев’ятнадцятого століття їх було вже більше двохсот.

За чинним в Канаді законодавству, канадський віскі може проводитися з зерна, вирощеного на території країни. Для витримки можна використовувати як нові, так і колишні у вживанні дубові бочки, ємністю не більше семисот літрів. Мінімальний термін витримки складає три роки. Цікаво, що в місцевий віскі можна додавати до 9,09% додаткових інгредієнтів: спиртів, ароматизаторів, вин. При цьому вони можуть бути зроблені за межами Канади. Про дистиляції в законі нічого не сказано.

Канадський віскі ділиться на два види

Спочатку канадський віскі ділиться на два види:

  • Базовий (base whisky);
  • Ароматний (flavoring whisky).

В першому випадку, мова йде про віскі, вироблене з жита в особливих кубах для перегонки колонного типу. Базовий віскі робиться з суміші декількох видів зерна. Як правило, використовується місцева морозостійка кукурудза і невелика кількість ячмінного солоду (до 10%).

Базовий віскі набагато міцніше ароматного. Виході зміст спирту в ньому становить близько 96%, проти 65% у ароматної. Власне, саме настільки висока міцність алкогольного напою забезпечує особливу легкість, характерну тільки для канадського віскі.

Купажування можна проводити після витримки, або до її початку, після завершення процесу перегонки. Через можливість застосування ароматизаторів, присмак бренді або вина додаються в готовий купаж.

Досить довгий час канадський віскі вважався “самим житнім” в світі. В даний час це не так. Якщо до кінця дев’ятнадцятого століття в Канаді дійсно у великих кількостях використовували жито, то вже в минулому столітті її замінила набагато більш морозостійка кукурудза. Тому не поспішайте вірити напису “ray” на лицьовій етикетці з пляшкою канадського віскі. Можливо, це лише данина традиції.

Написати коментар