Класифікація віскі

В даний час віскі виробляється в багатьох країнах світу, серед яких, крім звичної Шотландії, Ірландії, Японії і США є також Франція, Канада і навіть екзотична Індія. В кожної з цих країн є своя класифікація віскі відповідно до місцевих законів, традиціями і звичаями. Однак існує і загальна класифікація, яку можна застосувати до всіх міцним продуктам, що має назву віскі.

Солодовий віскі (Malt whisky)

Солодовий віскі, або, англійською, Malt whisky.

Виходить з ячмінного солоду, при цьому не допускається змішування із зерновим віскі. Найбільш дорогою і цінний вид алкогольного напою, придбати який можна далеко не скрізь.

Солодовий віскі, в свою чергу, поділяється на кілька типів:

  • Односолодовий віскі, або, англійською, single malt, проводиться на одній винокурні. Можливо змішування декількох сортів різного віку, проте всі вони повинні бути зроблені в одному місці.
  • Солодовий віскі, взятий з бочки, або, на англійською, single cask. Цей — напій, в свою чергу, ділиться на віскі, що володіє бочковий фортецею (так званий cask strength) або розбавлений до прийнятих стандартів.
  • Суміш солодових віскі, які були взяті з різних винокурень або, англійською, vatted malt (pure malt).

Зерновий віскі (Grain whisky)

Зерновий віскі, або, англійською, Grain whisky.

Його отримують з зерна (як правило, кукурудзи) і дуже невеликої кількості соложеном ячменю. Здебільшого, він використовується для виробництва купажів, і тільки дуже невелика його частина надходить у вільний продаж. Характеризується практично повною відсутністю аромату, через що не користується великою популярністю. Крім того, так як перегонка проходить лише один раз, не відрізняється високою якістю одержуваного продукту. Крім купажів, зерновий віскі часто використовується для виробництва джина і горілки.

Купажний віскі (Blended whisky)

Купажний (він же змішаний) віскі, або, англійською, Blended whisky. Як зрозуміло з назви, він виходить шляхом змішування зернового і солодового віскі. Є найбільш популярним з усіх видів цього алкогольного напою.

На його частку припадає понад 90% виробництва і споживання. В асортименті практично кожної великої компанії є цілий набір купажованих віскі, від дуже доступних (з незначним вмістом солодових сортів), до нечувано дорогих (солодові віскі складають до 70%,
при цьому використовуються сорти з 30-40 винокурень).

Віскі бурбон (bourbon)

Бурбон, або, англійською, bourbon, класичний американський віскі, вироблений за особливою технології. Головним компонентом в ньому є кукурудза, зміст якої не може бути менше 51%. Вважається офіційним алкогольним напоєм США, де користується величезною популярністю і визнанням. Витримується в дубових бочках, обпалених зсередини спеціальним способом. На відміну від решти віскі, для бурбона потрібні тільки лише нові, не були раніше у вжитку, бочки.

 

 

Написати коментар