Коли мова заходить про вживання вина, чомусь мало хто згадує, що цей алкогольний напій чудово поєднується з водою. Традиції додавання в вино води налічується кілька тисяч років. Відомо, що так поступали жителі Стародавнього Риму, що перейняли цю звичку від древніх греків.

Вважається, що вплив культур скіфів та спартанців призвело до того, що вино стали все частіше вживати в чистому нерозбавленому вигляді, проте традиція живе. В наші дні воду в алкоголь додають в деяких європейських країнах і, як з’ясовується, роблять це абсолютно не дарма.

Причини для розведення вина водою

Може здатися, що ніяких об’єктивних причин для того, щоб заважати воду з вином, не існує. Адже через води в значній мірі розчиняється смак і аромат напою, що робить саму ідею дурною.

Однак це не зовсім так. Можливі ситуації, в яких таке поєднання є цілком розумним і виправданим.

Боротьба зі спрагою

Однією з таких ситуацій є банальна жадоба. Давно відомо, що, розбавивши вино водою, можна надовго позбавити організм від цього обтяжливого і неприємного відчуття.

Оптимальним вибором стануть білі вина. Змішувати слід в пропорції: частина води на 3 або 4 частини вина.

дотримуючись рекомендовані пропорції, ви не тільки зможете швидко і надовго втамувати спрагу, але і вбережете організм від сп’яніння. До речі, якщо під рукою виявилося тільки солодке вино, вода допоможе прибрати непотрібну в даному випадку солодкість.

Змішувати вино з водою потрібно перед вживанням, в іншому випадку воно може скиснути. Це особливо важливо для солодких сортів.

Медичні мети

Додавання води в вино може бути виправданим у разі, якщо ви хочете скоріше вилікуватися від кашлю або застуди. В даному випадку знадобиться червоне добре підігріте вино.

Для того, щоб підвищити ефективність лікування, рекомендується додати в вино не тільки воду, а й додаткові інгредієнти. Покладіть в невелику каструлю кілька бутонів гвоздики, велику ложку меду (можна дві), трохи мускатного горіха. Влийте пляшку вина і 200 мл води, після чого повільно доведіть напій до кипіння і поваріть на слабкому вогні 2-3 хвилини. В результаті вийде смачний, а головне надзвичайно корисний глінтвейн. Досить приймати його по чашці в день, щоб швидко позбутися від застуди.

Перевірка на міцність

За допомогою води можна швидко перевірити вино на фортецю. Зазвичай воду використовують для кагору, якість якого нерідко залишає бажати кращого через специфіку його продажу в нашій країні.

Розведіть частина кагору 3 частинами води і залиште вино на 15 хвилин. Через зазначений час спробуйте напій. У якісного кагору аромат і колір збережуться, тоді як низькоякісний екземпляр не тільки втратить колір, але і позбудеться майже всього смаку.

Правила розведення вина

Для розведення вин ні в якому разі не можна використовувати сиру воду. Виняток становить тільки джерельна вода. Розбавляти можна дистильованої або кип’яченою водою. Допускається використання газованої мінералки, що дозволяє отримати своєрідний аналог ігристого вина. Зазвичай додається частина води на 3 частини вина.

Цікаво, що білі вина поєднуються тільки з холодною водою, тоді як для червоних можна використовувати і гарячу воду. Кріплене вино змішувати не рекомендується. Завжди додається вода в ємність з вином, але не навпаки.

 

15.09.2018

Написати коментар