Шотландський віскі

Найвідомішим, авторитетним і популярним віскі в світі є вироблений в Шотландії скотч. Мабуть, ні один інший національний алкогольний напій не має такою кількістю шанувальників, як шотландський віскі.

Згідно з прийнятими в Шотландії законам, місцевий віскі скотч зобов’язаний бути перегнати і витриманий виключно на території країни. За її межами дозволяється лише розливати його по пляшках.

Шотландський віскі поділяється на три основних типи

  • Солодовий (malt);
  • Зерновий (grain);
  • Змішаний (blend).

Солодовий віскі – найсмачніший скотч

Найдорожчим, якісним і смачним скотчем вважається солодовий. Він володіє яскравим і незвичайним ароматом, а також властивим лише йому смаком. Основою для його виробництва служить пророщений ячмінь (солод). Важливим етапом при виробництві є сушка ячменю над торф’яним вогнем. Завдяки цьому шотландський віскі набуває особливого торф’яної присмак, не властивий жодному іншому алкогольному напою. для перегонки використовуються мідні куби, які через особливості конструкції утримують в одержуваному дистилляте досить велика кількість ефірів. перегонка здійснюється два рази.

Солодовий віскі, в свою чергу, ділиться на single malt, vatted / pure malt, single cask, quarter cask.

Зерновий віскі стотч

Зерновий віскі скотч (grain) не може похвалитися настільки великим визнанням, яким користуються солодові сорти. для його приготування використовується набагато дешевша пшениця або кукурудза, з невеликим додаванням соложеном ячменю. Цікаво, що дистиляція в основному здійснюється лише один-два рази, і тільки кілька винокурень в Шотландії мають право виробляти перегонку три рази.

Одержуваний віскі не відрізняється високою ступенем частоти і його в основному використовують для купажів, а також для виробництва горілки або джина. До слова сказати, в такому разі зерновий віскі переганяється до п’яти разів. У Шотландії існує лише одна компанія, яка виробляє цей віскі скотч для продажу як самостійний продукт.

Найпопулярніший купажний шотландський віскі

Найпопулярнішим є купажний віскі. На його частку припадає близько 90% продажів скотча. В ньому змішуються солодові і зернові сорти. Чим більше процентний вміст дорогих солодових сортів віскі, тим вище якість і вартість алкогольного напою. Окремі купажі категорії premium можуть на 60-70% складатися з якісних солодових віскі, отриманих з тридцяти і більше винокурень. Втім, найбільш поширеним є купажірованний віскі класу standard blend, лише на 10-15% складається з солодових сортів.

Відмінною особливістю ринку шотландського віскі є спадкоємність поколінь. Багато, навіть самі відомі компанії, до сих пір належать сім’ям, чиї предки колись будували і запускали перші винокурні. Віскі, мабуть, є найбільш консервативними напоєм. При його виготовленні шанують традиції і технологічні прийоми, закладені майстрами вісімнадцятого-дев’ятнадцятого століть.

 

Написати коментар