Серед знавців, та й просто людей з хорошим смаком, вважається правилом хорошого тону
пити віскі зі спеціальних келихів. Володіючи широкою гамою ароматів, цей благородний алкогольний напій повністю розкривається лише в правильно підібраною посуді. Давайте розберемося більш детально в чому п’ють віскі і яким келихах віддати перевагу.

Оригінальний келих для віскі

Популярним серед любителів віскі є і келих glencairn. Він має переваги обох вище перерахованих видів: тонке, звужується до верху скло, в формі тюльпана, і масивне (але не настільки, як в тумблері) скляне підставу. Не всім такий келих подобається, однак він досить зручний у використанні.

Класичний келих для віскі

Класичним келихом для віскі вважається тумблер (tumbler). У більшості барів віскі по замовчуванням наливають саме в тумблер. По суті, це широкий стакан з товстим дном і, як правило, прямими стінками (хоча зустрічаються і нахилені). зазвичай тумблер має шість або вісім граней, також цей келих для віскі може бути круглим в перетині. Якщо вірити легенді, своєю появою келих зобов’язаний ковбоям Дикого Заходу, які раз у раз били посуд як попало.

Власники салунов були змушені економити дорогу скляну тару, тому навчилися розпилювати пляшки навпіл, нижня частина при цьому ставала цілком придатною для пиття віскі.

Ці келихи слабо підходять для вживання нерозбавленого алкогольного напою. занадто
великий діаметр не дозволяє оцінити аромат віскі, а товсте скло може спотворювати колір. Тумблер досить незручно гріти в руці, він великий і важкий. В основному, в них п’ють віскі з льодом або з содової. Втім, деякі цінителі вважають, що, навпаки, такі келихи дозволяють віскі розкритися в повній мірі.

Сучасний келих під віскі

Набагато більше для чистого нерозбавленого напою підходить тонкостінний келих під віскі, поступово звужуються догори, на тонкій ніжці. Ємність такого келиха зазвичай не перевищує 200 мілілітрів, але, звичайно ж, його прийнято наповнювати лише до половини. Хорошим прикладом келиха під віскі може послужити copita і spiegelau. За великим рахунком, можна пити віскі і з келихів для вина. Принадність такого посуду в тому, що поступово звужуються
стінки дозволяють сконцентрувати аромат віскі прямо на виході з келиха, що дозволяє
краще відчути напій, оцінити його ще перед першим ковтком.

 

В свою чергу, потримавши келих деякий час в руках і нагрів, стає можливим визначити щільність віскі і його жирність. Достатньо лише прокрутити келих під невеликим кутом, щоб на тонких стінках залишилися характерні сліди або, як їх називають фахівці, ” ніжки”. Швидко стікають ніжки говорять про невеликій кількості масла, тобто віскі легкий, і навпаки прозорість
напою характеризує високу якість перегонки.

Як подавати віскі на стіл

Віскі НЕ прийнято подавати вже розлитим по келихах. За правилами хорошого тону, напій повинен знаходитися в спеціальному графині – Декантер. По-перше, при переливанні з пляшки в декантер, віскі збагачується киснем, що підсилює смак і аромат. По-друге, можливо, ваші гості вважають за краще віскі з льодом, або содової. Таким чином, у них залишиться можливість вибору.

16.09.2018

Написати коментар