Японський віскі

Японський віскі не має своєї особливої ​​історії і не може похвалитися багатовіковими часовими інтервалами і романтичними легендами виникнення, що, втім, зовсім не заважає алкогольного напою з країни Висхідного Сонця успішно конкурувати з традиційним скотчем.

Відомий навіть рік появи першої пляшки, з якого і прийнято вважати Японію країною, в якій виробляють віскі. У 1923 році в префектурі Осаки був запущений єдиний на той момент завод Ямазакі.

Втім, японці і раніше проявляли найактивніший інтерес до алкогольних напоїв Європи і США. Ще в вісімнадцятому столітті голландці і німці намагалися познайомити місцевих жителів з технологій виробництва пива. Втім, до тих пір, поки в 1853 році між Японією і США не був підписаний договір про дружбу, справи йшли не дуже активно. Саме американці створили в Японії перший по-справжньому великий пивоварний завод, якій через десятиліття трансформувався в величезну алкогольну компанію Kirin.

Як тільки вирощуваного ячменю і одержуваного потім солоду стало з надлишком вистачати для виробництва пива, прийшла черга віскі.

Японський віскі з’явився 50 років тому

У 1917 році на навчання в Шотландію був відправлений талановитий технолог Матасака Такецуру. Впродовж двох років він вивчив роботи місцевих винокурень і зумів перейняти дорогоцінний досвід. Однак в Японії справжній розквіт віскі припав лише на повоєнний час. До шестидесятих років минулого століття весь світ вже щосили обговорював новинку — японський віскі.

Звичайно ж, на перших порах вироблений в Японії алкогольний напій піддавався всілякої критики. Деякі визнані експерти навіть відмовлялися його дегустувати, проте висока якість японського віскі зробило свою справу. В даний час, вже ні у кого не виникає сумнівів в смакових і ароматних якостях віскі, розлитого в Японії.

Японський віскі ділиться на три види

Як і в Шотландії, японський віскі підрозділяється на три основних види: купажованний, зерновий і солодовий. Основний обсяг виробленого продукту складають купажі.

В технології виробництва використовується торф, привезений з шотландських боліт. Однак кожен, хто хоч раз пробував японський віскі, безсумнівно, підтвердить, що в ньому набагато менше характерного димного запаху і смаку, в порівнянні зі скотчем. Це не дивно, так як японці уникають сильних запахів. До слова сказати, в Японії практично не прийнято вживати віскі в чистому вигляді. Як правило, він розбавляється водою, при чому, іноді досить сильно.

Витримка японського віскі відбувається в дубових бочках, в яких раніше витримувався херес або бурбон. Також, японці використовують нові бочки, виготовлені з дубів зростаючих на островах.

Цікаво і те, що на відміну від Шотландії, в Японії місцеві винокурні не практикують обмін сортами віскі. Зазвичай використовуються виключно власні матеріали.

В цілому, не дивлячись на вельми схожу технологію, японський віскі володіє власним унікальним смаком, з-за чого сприймається як повністю самодостатній алкогольний напій.

Написати коментар